Grote brand verwoest kaasfabriek Gerkesklooster

Geplaatst door 112kollum op 29 juli 2014 in de categorie Branden

Gerkesklooster – Dinsdag heeft een grote brand de kaasfabriek van Friesland Campina verwoest. De brand werd rond 8 uur gemeld via het automatisch brandmeldsysteem. De BHV evacueerde de 30 aanwezige personeelsleden. Zij werden op het terrein opgevangen. De brandweer schaalde groot op, tot Zeer grote brand, GRIP 1.

Er werden twee brandweerpeletons ingezet. In een brandweerpeleton zitten 4 tankautospuiten, een officier van dienst, een Verbindings-commando haakarm, en een haakarmdompelpomp. De korpsen van Kollum, Buitenpost, Burgum, Drogeham, Dokkum, Leeuwarden,  Zuidhorn, Grijpskerk, Marssum, Gytsjerk, Burgum en Drachten zijn ingezet. Ook hebben meetploegen in de omgeving metingen verricht om de vrijgekomen gevaarlijke stoffen in kaart te brengen.

De brand in het bedrijfsgebouw ontstond in een opslagpakhuis. Hier lagen volgens de persvoorlichting van Brandweer Fryslân tonnen kaas opgeslagen. Tijdens de brand werden een drietal hoogwerkers strategisch opgesteld. Er waren enkele explosies te horen van vermoedelijk drukhoudende vaten. Met behulp van een mobiele kraan werden de muurpanelen verwijderd zodat de brandweer beter de brand kon bestrijden. De brandweer is in ieder geval de hele dag nog bezig geweest met het bestrijden van de brand.

Switch to our mobile site