Jaarlijks najaarsonderhoud aan sloten weer begonnen

Geplaatst door 112kollum op 18 september 2012 in de categorie Natuur

Kollum – Het najaarsonderhoud aan sloten is weer begonnen. Boeren hekkelen met een hekkelbak aan een kraan of trekker de sloten weer vrij van riet en andere waterplanten, om de water aan- en afvoer weer te optimaliseren. Wetterskip Fryslân houdt ieder jaar vanaf 1 november de schouw. Er wordt dan gecontroleerd of duikers en dammen in goede staat van onderhoud zijn en of de sloten schoon zijn.

Het Wetterskip heeft drie onderhoudsperiodes: het zomer-, het najaars- en het winteronderhoud. Er is geïnventariseerd welke watergang welk onderhoud nodig heeft. De functie van water aan- en afvoer staat daarbij centraal, maar ook de functie natuur en ecologie.

Waarom wordt er geschouwd?

Het is belangrijk dat water in kanalen, vaarten en sloten goed kan doorstromen. Elk jaar groeien er riet, gras en andere planten langs en in de watergangen. Deze begroeiing, duikers die niet schoon zijn, rommel in de sloot, en dammen in slechte staat van onderhoud, kunnen ervoor zorgen dat de noodzakelijke aan- en afvoer van water wordt belemmerd en er onvoldoende berging is. Dit geldt ook als de watergang niet diep genoeg is.
De herfst en de winter zijn over het algemeen natte periodes en de wateroverlast neemt door extreme weersomstandigheden de laatste jaren ook in Wetterskip Fryslan’s laaggelegen beheersgebied toe.
Als de doorstroming niet goed is, kunnen in het uiterste geval overstromingen ontstaan. Dit moet in ieders belang worden voorkomen.
Vandaar dat het Wetterskip waarde hecht aan goed onderhouden watergangen. Daarom gaan de medewerkers van het Wetterskip te voet of vanuit een helikopter vanaf 1 november het veld in om alle schouwsloten te controleren

Nalatigheid

Bij geconstateerd slecht onderhoud ontvangt de nalatige een brief waarin beschreven wordt wat er mis is met de watergang, duiker of dam. Ook wordt in deze brief duidelijk gemaakt binnen welke termijn de schouwsloot in orde moet zijn gebracht.
Is het onderhoud na de controleronde, de zogenaamde herschouw, nog niet uitgevoerd, dan gaat Wetterskip Fryslân de onderhoudswerkzaamheden zelf uitvoeren. De kosten van dit werk, vermeerderd met de administratiekosten en de kosten voor het toezicht, worden door het waterschap verhaald op de nalatige.

Legger

Op 1 maart 2011 heeft het algemeen bestuur van het waterschap de wijzigingen op de legger waterlopen vastgesteld. Hierin staan de wateren met een onderhoudsplicht vermeld die binnen het beheergebied van Wetterskip Fryslân vallen. De legger kaarten zijn hier te bezien.

© Foto’s door René van der Ploeg

Switch to our mobile site