Inleveractie van de Politie levert 147 messen op

Geplaatst door 112kollum op 10 mei 2012 in de categorie Politieberichten

FRYSLAN – De inleveractie steekwapens heeft in de regio Fryslân 147 messen van de straat gehaald. Sinds 1 mei 2012 is een wetswijziging van kracht. Alle vlindermessen, valmessen en stiletto’s zijn nu verboden.Het formaat van de messen doet in de nieuwe wetgeving niet meer ter zake. Het verbod geldt voor alle messen. Van 23 tot en met 30 april kregen burgers de mogelijkheid messen vrijwillig en anoniem in containers op de politiebureaus te gooien.

Aanleiding

In de horeca, op straat en op scholen doen zich regelmatig incidenten voor met steekwapens. Om het bezit van deze wapens terug te dringen, zijn in het verleden al campagnes gevoerd en inleveracties georganiseerd. Ook zijn zwaardere straffen gezet op het overtreden van de wapenwetgeving. Met het volledig verbod op vlindermessen, valmensen en stiletto’s wil het kabinet steekincidenten verder tegengaan.In de praktijk waren legale en illegale messen soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Een compleet verbod op vlindermessen, stiletto’s en valmessen geeft duidelijkheid over wat wel en niet is toegestaan in Nederland. Wie vanaf 1 mei wordt betrapt op het bezit van deze wapens kan rekenen op een gevangenisstraf van ten hoogste negen maanden of een geldboete van 350 euro.

Van uitbeenmes tot boksbeugel
Van de wapens die volgens de nieuwe wet verboden zijn, zijn 8 valmessen, 37 vlindermessen en 13 stiletto’s ingeleverd. De totale opbrengst is 147 messen. Het ging om opvouwbare messen, zwaarden, dolken en keukenmessen. Als bijvangst werden ook een strafbaar imitatie vuurwapen, ploertendoders en boksbeugels ingeleverd. De messen zijn in een verzegelde container ter vernietiging naar de unit logistiek en distributie van deVoorziening tot samenwerking Politie Nederland(vtsPN) gegaan.

Switch to our mobile site