Voorlichtingsavond over ‘Veilig houtstoken’ in de brandweerkazerne

Geplaatst door 112kollum op 25 november 2011 in de categorie Branden, Overige

Kollum – Een aantal taken van de brandweer is het verlenen van hulp aan mens en dier en het blussen van branden. Maar ook het verzorgen en geven van voorlichting en preventie behoren onder andere tot haar takenpakket. 

In het kader van voorlichting geven/verzorgen werd donderdagavond in de brandweerkazerne aan de Tochmalaan te Kollum een voorlichtingsavond gegeven over ‘Veilig hout stoken’.
Een tweetal kachelspecialisten waren uitgenodigd om aan het publiek een voorlichting te geven, met het doel om veilig en goed stoken onder de aandacht te brengen, en zo in de toekomst schoorsteenbranden te voorkomen.

De heer Feike Rekker van Wijma kachelspecialist te Twijzel wist samen met de heer Fetse Tichelaar van Tigchelkachels en Finovens te Readhuzum een boeiende avond te verzorgen over hoe men het beste de houtkachel kan stoken. Wanneer men met te lage temperaturen de kachel aan het stoken is, condenseert de rook in de schoorsteenpijp tot een teerachtige substantie. Dit wordt creosoot genoemd.
Als dit vaak gebeurd wordt deze laag steeds dikker en dikker. Zodra men de kachel dan een keer flink opstookt en het rookkanaal erg heet wordt,  ontbrandt dit teerachtige goedje met een schoorsteenbrand tot gevolg. Sommige schoorsteenpijpen zijn zo gemaakt dat ze na een schoorsteenbrand gewoon door gebruikt kunnen worden, echter de meeste rookkanalen dienen dan vernieuwd te worden. Dit is afhankelijk van het type rookkanaal waarvoor gekozen is.

Het doel van de avond was om bovenstaand scenario te voorkomen, maar ook om een hoog rendement uit de kachel te halen. Het belangrijkste is om het rookkanaal tijdens het stoken geen kans te geven om af te koelen, dit kan men voorkomen door droog hout met een vocht percentage te gebruiken van ten hoogste 19%. Ook werden aan het eind van de avond enkele tips gegeven over hoe de kachel aan te steken, en hoe men het hout het beste neer kan leggen op de stookvloer van de houtkachel.
Als dank voor hun belangrijke en informatieve bijdrage kregen de heren Tichelaar en Rekker van groepscommandant Albert Hoof het jubileumboek van brandweer Kollum aangeboden.

Voor meer informatie: http://www.wijmatwijzel.nl/ en http://www.tigchelkachels.nl/

© Tekst en foto’s door René van der Ploeg

Switch to our mobile site