Maïs onder een wit laagje?

Geplaatst door 112kollum op 20 april 2011 in de categorie Natuur

Kollum – Misschien heeft u het wel eens gezien: in Noordoost-Friesland zijn verschillende akkers bedekt met een folielaag. Onder andere langs de Zevenhuisterweg, Goudberg en de Dellenswei is dit het geval.
 Dit lijkt op het eerste oog vreemd maar dit folie is een soort van broeikas voor de onderliggende maïsplanten. Dit broeikaseffect zorgt ervoor dat de maïsplanten veel eerder op komen. Dit is niet het enige pluspunt, deze manier zorgt ook dat er een betere opbrengst is, het is goed voor het milieu, en gezond voor de bodem. Als de planten opkomen lost het folie gewoon op,omdat dit folie geheel biologisch afbreekbaar is.

De maïs is door de hogere temperatuur en de hoge luchtvochtigheid onder het plastic eerder ‘klaar’, wat betekend dat er eerder geoogst kan worden. Normaal gebeurd dit in september/oktober, maar meestal is het dan al veel te nat waardoor de maïshakselaars weg kunnen zakken.

Dit systeem komt uit Ierland, waar een paar agrarisch adviseurs het in 2008 toevallig ontdekten. Inmiddels zijn aardig wat Friese melkveehouders met dit systeem aan de slag gegaan, sinds begin 2010 wordt deze methode gesteund door LTO Noord.
Na het inzaaien van de maïszaden wordt het folielaagje aangebracht. Onder het folie is het lekker warm. Dit zorgt ervoor dat de maïsplanten 2 tot 3 weken eerder opkomen. De kans op vorstschade is kleiner. Er zitten heel kleine gaatjes in het folie waar de planten doorheen prikken als ze groeien. Ook laten deze gaatjes lucht door. Als de maïs geoogst kan worden is het folie al opgelost.

De maïsplanten nemen onder het folie beter voedingsstoffen uit de grond op. Fosfaat is een erg belangrijke meststof voor planten. Maïs op gewone akkers worden bemest met gewone mest, maar ook met fosfaatkunstmest. Dit fosfaatkunstmest hebben de planten onder het folie niet nodig omdat door de warmte onder het folie de grondtemperatuur hoger is en de voedingsstoffen uit de grond beter worden opgenomen. Er zit gewoonlijk ook fosfaat in de bodem van de akker maar dit krijgen de planten er onder koudere omstandigheden moeilijker uit. Ook hoeven de boeren nu minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Dit wordt nu alleen nog vlak na het zaaien gedaan, hierna komt het Samco folie eroverheen en kan er geen onkruid meer bij komen.

De snijmaïs wordt het meest gebruikt als koeienvoer. Met een maïshakselaar worden de stengels en de kolven in kleine stukjes ‘gehakseld’ en onder kuilplastic  geconserveerd om als wintervoer voor de koeien te dienen.
Deze manier van maïs verbouwen is duurder, aangezien er speciale machines nodig zijn, maar omdat de maïs een hogere opbrengst heeft verdiend de boer de investering snel terug.

© tekst en foto’s door RenévanderPloeg

Switch to our mobile site