Brandweer voert nacontrole uit na blikseminslag

Geplaatst door 112kollum op 24 september 2010 in de categorie Branden, Overige

Kollum – De brandweer van Kollum heeft in de late avond van donderdag op vrijdag even voor middernacht een nacontrole uitgevoerd in een woning aan de Gruttostraat in Kollum na een blikseminslag.
Donderdagavond werd gekenmerkt door heftig onweer, waarbij Jan Beets samen met René van der Ploeg samen een grote vuurbal uiteen zagen spatten op de Leeuwerikstraat in Kollum.  Veel huizen kwamen door het natuurgeweld zonder stroom te zitten. Bewoners van een huis aan de Leeuwerikstraat vertelden vlak na die grote vuurbal: “It fjoer spatte oer it dak fan it hûs hjir achter!”. Na inspectie van buitenaf was echter niks te zien.

Later bleek dat bij dat huis de bliksem in was geslagen. De bewoners hadden zelf al geprobeerd om de stroom weer aan de praat te krijgen maar dit wou niet lukken. Het bleek dat de televisie en de wasmachine kapot waren geraakt door de blikseminslag. Ook was er op de bovenverdieping(en) enige rookontwikkeling. De brandweer werd hierop gebeld, waarna  deze een nacontrole uit voerden. Tijdens deze inspectie bleek dat er geen sprake was van brand. De brandweer heeft een electricien opgebeld, en deze zal de stroom weer op het huis terugzetten. De rookontwikkeling op de verdiepingen werd veroorzaakt doordat electrische kabels begonnen te schroeien. De twee bewoners en hun hond bleven ongedeerd.

Tekst en foto’s door René van der Ploeg

Switch to our mobile site